door Ogilvy & Mather Amsterdam, partner | 7 maart 2017, 9:03 in
# Ogilvy #SocialLab #KFC #Socialmedia

Geheim recept KFC gelekt

Ogilvy & Mather Amsterdam, partner | 7 maart 2017, 9:03

De ‘secret blend of 11 herbs and spices’ die KFC ook in Nederland steeds populairder maakt, gaan we niet onthullen. Kunnen we ook niet, want er zijn slechts 2 personen die het recept kennen. Maar je hebt niet voor niets geklikt, want we kunnen hier wel het recept van een ander KFC succes uit de doeken doen: het succes op Facebook.

  • KFC is het nummer 1 merk in Nederland qua Facebook engagement score (bron: Page Karma), in een lange lijst topmerken zoals KLM, Albert Heijn, Coolblue, Starbucks, Heineken en ja… ook McDonald’s.
  • In januari was KFC Nederland nummer 1 van alle KFC’s wereldwijd.
  • Het sentiment is overweldigend positief, zeker voor een merk in een controversiële categorie: fastfood.

Wat is het geheime recept hiervoor? Een kijkje in de keuken bij de samenwerking tussen Ogilvy/Social.Lab en KFC:

1. Keep it simple
Het internet staat vol met tips en tricks over ingewikkelde manieren om fan engagement te realiseren, maar onze echte toppers blijven toch de simpele, pakkende posts. Vaak met een herkenbare, typische KFC situatie en de mogelijkheid om het met iemand te delen (“Met wie kluif jij?”). Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld, houd het dichtbij en toegankelijk, zodat je juist af en toe flink kan uitpakken met een grote productie.

2. Product-pride
Ja, we willen allemaal een merk zijn dat een rol in het leven van de consument speelt. Maar dat moeten we ook niet willen overdrijven. Met Finger Lickin’ Good chicken gaan we de wereld niet redden. Maar wel je lekkere trek. En dus mag er lekker veel product in de postmix. De best scorende post van het jaar, tot nu toe, was de aankondiging van de Doritos Krunch Burger. Met minimale ondersteuning bereikte de post ruim 1.1 miljoen mensen, genereerde bijna 300.000 views en bijna 24.000 reacties.

 

3. Relaaaaax… and be flex
Flexibiliteit is cruciaal. We luisteren altijd goed naar het sentiment onder de fans. Als we monitoren dat mensen even klaar zijn met posts over merk of lifestyle, dan gooien we er een grappige inhaker in. Of we haken in op een onderwerp dat ineens enorm leeft in Nederland. Ook als een ander merk inhaakt op KFC, kunnen we daar vaak de lol wel van inzien.  

 

4. Trust and guts
Die flexibiliteit moet je ook krijgen van je klant. Er is veel vertrouwen tussen KFC en Ogilvy/Social.Lab. Met KFC hebben we een klant die durft, die kansen serieus neemt. Als we een kans spotten, doen we een snelle interne check, dan een check met KFC – waar 1 persoon een ‘go’ kan geven – en we zijn live. Ook bij grotere producties krijgen we door het wederzijds vertrouwen snel veel voor elkaar. Een mooi voorbeeld is de MeeZinger inhaker met carnaval. Wat begon met een appje “Misschien is dit een heel stom idee hoor, maar…”  resulteerde een dikke week later in een samenwerking met een carnavalsband, inclusief carnavalsnummer en een film opgenomen bij de KFC in Eindhoven.

 

5. Only talk to people who will listen
Het is leuk als je kan laten zien dat je x-duizend mensen hebt bereikt, maar bereik staat niet bovenaan onze wensenlijst. We vinden het belangrijker dat de juiste mensen onze posts zien. Daarom vragen we ons bij elke post af wie het zou willen zien. Afhankelijk van de content targeten we de trouwe KFC-fans aangevuld met wat op dat moment het meest relevant lijkt: fastfood lovers, fried chicken fans, thuiskokers, festivalgangers enzovoorts. Klinkt logisch natuurlijk, maar belangrijker is nog dat we posts niet terecht laten komen bij mensen die er niet op zitten te wachten. Het laatste wat je wil, is namelijk irritatie creëren. Natuurlijk heb je dit niet 100% zelf in de hand, zeker niet met zoveel actieve likers en sharers. Maar als het gebeurt, neemt de fanbase van KFC het snel op voor het merk. Zelf hoeven we eigenlijk zelden in te grijpen. Lief toch?

6. Amongst friends
Vrienden die alleen maar praten over wat zij interessant vinden, zijn geen vrienden. KFC gebruikt social waar het voor bedoeld is: leuke dingen delen van vriend tot vriend. In een toon die je ook zou aanslaan tegen je vrienden. En altijd met respect. Je vrienden zitten niet te wachten op een promo-praatje, maar kunnen een grappige/slimme/leuk verpakte product-post wel waarderen. De vrienden-onder-elkaar vibe heeft als prettig neveneffect dat er een bijzonder positief sentiment heerst, opvallend in een categorie die controversieel is. Dat heeft een zelfregulerend effect: de grote schare fans ontmoedigen met hun positiviteit onbewust negativiteit.

7. Why so serious…?
Misschien wel het belangrijkste ingrediënt van het succes: KFC neemt zichzelf niet te serieus op social. We zeggen weleens: als we serieus willen zijn over social, moeten we onszelf vooral niet te serieus nemen. Klant en bureau hebben er lol in. Soms verrast Nederland ons -“Hè, hoezo gaat juist die post vliegen?”- soms verrassen wij Nederland. Soms verrassen andere merken ons. En daar kunnen we dan weer lol om hebben.

Hebben die KFC fans dan echt zo weinig te klagen op Facebook? Nou nee hoor, met stip op nummer 1 in klachten en verzoeken: ik wil een KFC bij mij in de buurt! Dat is helaas niet aan het social team.

 

 

Benieuwd naar hoe Social voor jouw merk succesvoller kan werken? Neem contact op met , Managing Director van Social.Lab Amsterdam.
Social.Lab is in 2010 opgericht in Brussel en werd in 2013 geacquireerd door Ogilvy & Mather Worldwide. Het combineert CRM expertise, Digital Media Strategy & Buying en Social Content Creation en bewijst zich in alle landen waar het actief is in het verdubbelen van het effect van inzet van social.

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Dit is een bijdrage van

Ogilvy & Mather Amsterdam

Partner

Meer van deze partner
Nu op Twitter