door Blauw Research, partner | 19 februari 2018, 10:29 in Insights & Trends
Trends Innovatie foresight

Innovatie leidt tot exponentiële groei

Blauw Research, partner | 19 februari 2018, 10:29

Als organisatie wil je weten hoe jouw toekomst eruit ziet. ‘De beste profeet over de toekomst is het verleden’, wordt wel eens gezegd. Deze uitspraak illustreert dat je door terug te kijken veel kunt leren over de toekomst.

Dat is deels waar. Het verleden is zeker en is verklaarbaar. Daarom kun je van het verleden inderdaad veel leren. Het geeft je inzicht in bepaalde patronen en daarmee handvaten om te voorspellen hoe de toekomst zal verlopen. Kijk maar eens naar een onderwerp als oorlog. Bij krijgswetenschappen bestuderen we oorlogen uit het verleden en bekijken we wat we daar voor lessen uit kunnen leren en meenemen in het geval van een nieuwe oorlog. Alleen, zo terugkijken naar het verleden werkt beperkt. Napoleon die de aanpak voor oorlogsvoering afkeek van de Romeinen, kon nog net.

Maar de tactiek van Napoleon vertalen naar een nucleaire oorlog anno nu, is niet meer te doen. Het gat tussen verleden en toekomst is te groot. Je strategie bepalen op basis van een patroon dat je in het verleden hebt gezien, is niet per definitie een goede strategie.
Sterker nog, het is meestal geen goeie strategie. Je kunt dingen leren uit het verleden. Maar met de snelheid van ontwikkelingen die alleen maar toeneemt, wordt het kijken naar het verleden steeds minder waard. Ontwikkelingen, vooral technologische ontwikkelingen, volgen elkaar heel snel op.

Voorbeelden exponentiële groei

In deze tijd waarin ontelbaar veel nieuwe mogelijkheden en kansen zich voordoen, is een nieuw soort business opgestaan: de exponentiële organisatie. Yuri van Geest en Salim Ismail schrijven hierover in hun boek: ‘Exponential Organisations’.

Van die exponentiële groei zijn verschillende voorbeelden. In de industriële revolutie bijvoorbeeld ontstond exponentiële groei in technologische productieprocessen. Nu zijn dat veel meer digitale technologische ontwikkelingen.

In beide gevallen heeft het enorme upswing gegeven aan bepaalde sectoren en heeft het andere sectoren totaal overbodig gemaakt. Zowel in de periode van de industriële revolutie als tegenwoordig gaat het om: minder mensen, meer machine.

Hoe meer digitaal georiënteerd een bedrijf is, hoe meer impact de technologische ontwikkelingen hebben.

Het gaat erover dat bedrijven nu door slim gebruik te maken van (technologische) ontwikkelingen exponentieel weten te groeien. Als organisatie moet je zorgen dat je slimmer, sneller of goedkoper bent dan je concurrenten.

Als je zoveel versnellingen weet te genereren, heeft het weinig nut om terug te blikken (Hindsight). Terugkijken is dan een slechte voorspeller voor de toekomst. Daarvoor gaan de ontwikkelingen veel te snel.

Vernieuwen door te kijken naar het hier en nu en verder

Het kijken naar het hier en nu (Insight) is heel relevant. In sommige sectoren hebben Insights ook een relatief lange levensduur, in andere sectoren minder. Over het algemeen geldt; hoe meer invloed technologie op de sector heeft, hoe sneller dingen veranderen, hoe minder lang houdbaar je product is.

Insights zijn nuttig en nodig. Het hier en nu goed begrijpen is essentieel voor een goed begrip van de toekomst, dit vormt namelijk het vertrekpunt voor de toekomst (Foresight).

Regeren is vooruitzien

Wil je toekomstgericht innoveren? Dan moet je verder kijken dan het hier en nu. Hoe je dat precies doet, hoe je alle factoren in kaart brengt die de toekomst van jouw bedrijf beïnvloeden, daar vertellen we je graag meer over.

Meer weten?

'Het belang van Foresight. Toekomstgerichte marketing en innovatie' of vraag 't aan  Expertise Manager Marketing & Innovation

Reacties op dit artikel (3)

Comment author avatar
Avatar

Putlocker

(23 februari 2018, 8:41)
we found that the pictures taken with front camera were really higher quality than anticipated good details, vivid shading and minimal noise.
Avatar

Jos de Jong

(24 februari 2018, 15:36)
Geachte heer/mevrouw,
Vindt u het oké als ik dit artikel (Innovatie leidt tot exponentiële groei') of een paar gedeelten hieruit, gebruik voor publicatie in ons magazine 023magazine.nl Een hardcover-editie met een beperkte oplage verspreid via controlled circulation in de regio 023 ofwel Groot Haarlem?
Mag ik van u vernemen?
Beste groeten en vast mijn dank,
Jos de Jong 06-5187.5226 jitprom@xs4all.nl

Dit is een bijdrage van

Blauw Research

Partner

Meer van deze partner
Whitepapers van deze partner
Nu op Twitter
  • Blauw Research
    Merkstrategie borgen door middel van een merkmonitor. Lees hoe wij Perry (Sport) helpen en adviseren in deze case:… t.co/1rJw5ajBMO
  • Blauw Research
    Onze BlauwNow! maart 2018 is uit! In deze editie: Merkgroei voor Perry, Millennials Community, Innovatie leidt tot… t.co/OxUwnvOckq