Merk & Strategie

Unilever wijst fusie-aanbod van Kraft Heinz van de hand

Redactie | 17 februari 2017, 13:58

Unilever vindt de geboden prijs veel te laag en ziet financiële noch strategische voordelen in een fusie.

Kraft Heinz, de FMCG'er uit de Verenigde Staten, wil een fusie aangaan met het Brits-Nederlandse Unilever. Een eerste voorstel daartoe wees Unilever echter resoluut af. Kraft Heinz heeft dat vrijdagmiddag bevestigd. Het koersaandeel van beide concerns liet daarop een stijging zien. (Unilever met 8,1 procent, Kraft Heinz met 3,1 procent.)

134 miljard
Unilever vindt de geboden prijs van omgerekend ruim 134 miljard euro veel te laag en ziet financiële noch strategische voordelen in een fusie.

18 procent
Volgens Unilever wil Kraft Heinz de overnamesom van 50 dollar (46,94 euro) per aandeel deels in contanten en deels in eigen aandelen voldoen. Het bedrijf vindt de geboden premie van 18 procent op de slotkoers van donderdag veel te mager en raadt zijn aandeelhouders aan geen actie te ondernemen op het bod.

Warren Buffett
Anders dan Kraft Heinz ziet Unilever in het voorstel geen basis om verder te praten. De Amerikanen hadden eerder laten weten wel graag het gesprek aan te gaan. Volgens FT Alphaville, een blog van zakenkrant Financial Times, trekt het Amerikaanse bedrijf samen op met twee grote aandeelhouders, de befaamde belegger Warren Buffett en investeringsmaatschappij 3G.

Heinz-Hellmann's
Een fusie tussen de twee voedingsmiddelengiganten zou de sauzen van Calvé en Hellmann´s onder een dak brengen met die van ketchupmaker Heinz. Andere bekende merken die het Amerikaanse concern in Nederland voert zijn Honig, Brinta, De Ruijter, Venz en Roosvicee. Unilever is onder meer bekend van Ola, Becel, Knorr, Dove en Omo.

Papier
Mocht het tot een samensmelting komen, dan is Unilever op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf met 169.000 werknemers draaide in 2016 een omzet van 52,7 miljard euro. Kraft Heinz heeft 42.000 mensen op de loonlijst staan en was vorig jaar goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten.

Update

19 februari trok Kraft Heinz zijn voorstel voor een fusie met Unilever in. De twee ondernemingen meldden zondag in een gezamenlijke verklaring dat Kraft Heinz 'vriendschappelijk heeft ingestemd' met het intrekken van het plan.

Een woordvoerster van Unilever wilde zondag geen extra inhoudelijk commentaar geven. Ze verwees naar de korte verklaring. Daarin gaven de bedrijven verder aan dat ze ,,groot respect'' voor elkaar hebben. Ook Kraft Heinz wilde niet verder op de zaak ingaan.

Bron: ANP

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items kraft heinz Unilever

Meer in channel Merk & Strategie

Volg ons


Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs

Adfo Events