Mensen & Carrière

Trend: werkvloer wordt verlengde van huiskamer

Redactie | 25 januari 2017, 11:46

Werk en privéleven raken steeds meer met elkaar verweven, voorspelt recruiter Hays

Een van de gevolgen van de 24-uurs economie is dat werk en privéleven steeds meer met elkaar verweven raken. De werkvloer ligt in het verlengde van de huiskamer, en andersom. Dat is een van de zes arbeidsmarkttrends die Hays, een van de grootste recruiters ter wereld, signaleert in een vandaag uitgekomen rapport.

De andere trends:

We kiezen onze werkgever bewuster

We willen een werkgever die qua cultuur, waarden en sfeer past bij ons karakter en onze overtuigingen. Status en geld zijn uit de mode.

Alle generaties komen samen

Van babyboomers tot de nieuwe generatie Z, bij grote bedrijven komen álle leeftijden samen in 2017. De uitdaging daarbij is om alle generaties binnen het bedrijf tevreden te houden.

Daarnaast gaan traditionele hiërarchieën op de schop. De millennial, wil niet langer een baas die zegt wat je moet doen, maar een leider die coacht en ondersteunt en met wie je een informele relatie kunt opbouwen.

Robot betreedt recruitmentmarkt

In 2017 wordt solliciteren via mobiele en digitale communicatiemiddelen de norm. Kandidaten willen via enkele muisklikken informatie vinden. Lukt dat niet, dan haken ze af.

Waar communicatie rondom vacatures nu vaak tussen twee personen gaat, zal de robot in 2017 ook een rol gaan spelen. Bijvoorbeeld om veel gestelde vragen over het bedrijf te beantwoorden of om gerichte content en informatie gepersonaliseerd te versturen.

De zoektocht naar en het binden van de juiste kandidaat voor een organisatie wordt steeds meer een samenspel tussen menselijk contact en technologie.

Professionals met soft skills staan sterk

Zeker in de IT-wereld zal er in 2017 een tekort ontstaan aan hooggeschoolde professionals, de zogenaamde ‘kenniswerkers’. Bedrijven staan te springen om slimme talenten. Soft skills worden hierbij steeds belangrijker.

Het bijeffect is dat de onderhandelingspositie van deze graag gewilde talenten toeneemt. Salarissen voor deze functies zullen dit jaar daarom verder stijgen.

Vast of flex: het talent staat centraal

Het personeelsbestand wordt steeds meer een mix van vaste en flexibele werknemers. De contractvorm wordt minder interessant, het gaat om het talent.

HR-afdelingen krijgen ook de verantwoordelijkheid voor het aannemen van flexibel personeel. Bovendien wordt het voor organisaties, met de flexibilisering van de arbeidsmarkt in het achterhoofd, steeds belangrijker om flexibele krachten op een duurzame manier aan zich te binden en te behouden.

Beeld: 123RF

 

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Arbeidsmarkt

Meer in channel Mensen & Carrière

Volg ons


Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs

Adfo Events