Insights & Trends

PvdA Amsterdam pleit voor verbod op Airbnb

Redactie | 22 november 2017, 15:31

Als het aan de Amsterdamse PvdA ligt, blijft alleen 'gewone' bed-and-breakfast' mogelijk, maar alleen met vergunning.

De PvdA in Amsterdam wil af van de commerciële vakantieverhuur van hele woningen, zoals via Airbnb. De 'gewone' bed-and-breakfast, waarbij mensen een deel van hun huis of woonboot verhuren, moet wel mogelijk blijven, maar alleen met vergunning. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de hoofdstedelijke PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Huis om in te wonen
Om de stad toegankelijk en betaalbaar te houden, is streng optreden geboden, stelt de PvdA. Onder het motto 'huizen zijn om in te wonen' wil de partij daarom paal en perk stellen aan speculatie en hotelexploitatie op de woningmarkt. ,,Commerciële vakantieverhuur heeft een toenemende hoeveelheid problemen veroorzaakt. Woningen worden verdienmodellen. Huizenprijzen worden opgedreven. Overlast en drukte nemen toe en de sociale cohesie verdwijnt uit portieken en straten", aldus de PvdA.

Wethouder Laurens Ivens (wonen) vindt het 'een nobel streven' van de PvdA, maar denkt dat een verbod niet haalbaar is. Ivens: 'Als Amsterdam dit zo zou doen, dan vrees ik dat we er niet ver mee komen.' Hij wijst erop dat zo'n verbod alleen kan worden geregeld in overleg met het Rijk. Als SP-lijsttrekker is Ivens uitgesprokener: 'Ik steun het idee volledig, die kant moeten we op. Maar het moet wel juridisch geregeld.'

Bron: ANP

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Airbnb

Meer in channel Insights & Trends

Volg ons


Van onze partners

Populaire blogs

Adfo Events