Merk & Strategie

PostNL is monopolie op post kwijt: Sandd komt met eigen postzegel

Redactie | 16 oktober 2017, 11:28

Sandd ziet brood in (langzame) particuliere post.

Bij de concurrent van PostNL kost de postzegel 60 cent, bij PostNL is dat 78 cent.Daarbij de gaat de prijs voor een briefpostzegel bij PostNL vanaf 1 januari omhoog naar 83 cent.

Daar staat tegenover dat PostNL vaker bezorgt: 5 dagen per week. Sandd bezorgt consumentenpost maar 2 dagen per week. Dus voor snelle post, zoals rouwkaarten, is de dienst niet geschikt.

De Sandd-zegel mag ook niet in de brievenbussen van PostNL. Sandd gebruikt de servicepunten van DHL als punt waar consumenten brieven kunnen versturen.

In Nederland staan 2000 van die punten, vaak in tabakszaken en tijdschriftenwinkels. Maar niet ieder service-point hoeft mee te doen aan het initiatief.

Ter vergelijking: er staan in Nederland ongeveer 8700 brievenbussen.

Voor het eerst in twee eeuwen (in 1810 startte staatsbedrijf PTT met de verzending van post) komt er dus concurrentie op de postmarkt voor consumenten. Met de invoering van de Postwet in 2009 kwam er voor het eerst ruimte voor andere bedrijven om post te bezorgen, maar die beperkten zich tot de zakelijke markt.

Vorige maand nam Sandd echter branchegenoot Van Straaten Post over. Daarmee heeft het bedrijf nu een landelijke dekking en kan het de druk op PostNL opvoeren.

Sandd ziet kennelijk brood in (langzame) particuliere post, ook al krimpt de geadresseerde postmarkt jaarlijks met 10 procent. Brieven en kaarten worden weggedrukt door e-mail en sociale media.

Bronnen: ANP, NOS.nl

Over de auteur

Reacties op dit artikel (3)

Comment author avatar
Avatar

René hillesum Hillesum

(16 oktober 2017, 12:07)
Helaas is de berichtgeving onvolledig. In plaats van 1 postzegel van 60 cent heeft Sandd vijf postzegels in verschillende waarden op de markt gebracht.
Ook interessant voor ondernemers: Sandd postzegels zijn inclusief 21% BTW, die dus verrekend kan worden. Als voortvloeisel van de UPD zijn PostNL zegels BTW-vrij. Lees meer over de Sandd zegels op www.filatelie.nu
Avatar

Hedwig

(16 oktober 2017, 14:35)
De titel boven dit artikel klopt natuurlijk niet. Het stond iedereen allang vrij om zelf postzegels uit te geven en een 24uurs postbezorging te starten. Die 24uurs post doet Sandd nu nog steeds niet.
Wat belangrijker is, is dat Sandd al meer dan acht jaar niet voldoet aan de wettelijke eis om ten minste 80% van de medewerkers een contract met CAO te geven. Daarmee kan Sand ongelimiteerd zijn bezorgers uitknijpen door ze veel te weinig te betalen. En er gebeuren wel meer zaken die niet door de wettelijke beugel kunnen, maar die de politiek maar blijft toelaten.
Wie hart heeft voor de bezorgers van Sandd, VSP, PostNL en welke andere bezorger ook, moet zich realiseren dat die concurrentie, áls die er dan zo nodig moet zijn, wel EERLIJK moet zijn. Dat is die nu beslist niet. En ALLE bezorgers zijn daarvan de dupe.
Avatar

omejames

(3 november 2017, 10:17)
Hi!guys play this one is an endless running game and enjoy unlimited fun click here and follow the link http://run23.co you have to move forward and avoid the obstacles before it loops a new stage.Thanks for this one.

Gerelateerde items Sandd Postnl Postzegel

Meer in channel Merk & Strategie

Volg ons


Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs

Adfo Events