Advertising

JA-sticker komt er, verspreiders en drukkers overwegen hoger beroep

Rob Beemster, redactie | 22 november 2017, 13:11

Amsterdam mag opt-insysteem vanaf 1 januari invoeren.

De rechtbank van Amsterdam deed gisteren uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door de brancheorganisaties MailDB (verspreiders), KVGO (drukkers) en verspreider Spotta. De partijen stellen dat er met de NEE/JA- en NEE/NEE-stickers een uitstekend werkend systeem bestaat en dat de gemeente niet bevoegd is om af te wijken van het landelijk geldende opt-outprincipe. 

De brancheorganisaties en Spotta betoogden bovendien dat het opt-insysteem grote economische schade zal toebrengen, niet alleen aan de drukkers en verspreiders van het reclamedrukwerk maar ook aan de middenstanders die omzet zouden mislopen. Daarbij zijn de voordelen voor het milieu minimaal, stellen zij, omdat fabrikanten voor de bomen die ze kappen nieuwe bomen planten.

Hoger beroep
De rechter had geen boodschap aan deze argumenten en besloot dat de gemeente Amsterdam het opt-insysteem met een verplichte JA/JA-sticker vanaf 1 januari kan invoeren.

De bezwaarmakers zijn teleurgesteld over deze 'onbegrijpelijke' uitspraak. Zij vrezen dat andere gemeenten het Amsterdamse voorbeeld zullen volgen en overwegen daarom sterk om in hoger beroep te gaan. Bram ter Beek, manager bij het KVGO: ‘Mocht blijken dat de invoering van het systeem niet rechtmatig was, dan zullen wij niet nalaten onze schade op de gemeente te verhalen.'

Huis-aan-huis verspreiding
Vooruitlopend op een eventueel hoger beroep, heeft MailDB al voorbereidingsmaatregelen genomen voor de komst van de JA-stickers met de campagne Zetjebrievenbusopgroen. Op de gelijknamige site kunnen consumenten achtergrond-informatie vinden. Ook gaat MailDB actief de JA-stickers verspeiden, onder meer via huis-aan-huisverspreiding.

 

Over de auteur

Reacties op dit artikel (4)

Comment author avatar
Avatar

Peter Buis

(22 november 2017, 14:43)
Is dat iets voor mij, de JA-JA STICKER? Doe de test op www.jaja-sticker.nl
Avatar

Ernst-Jan Smids

(22 november 2017, 15:10)
Spotta: Komende weken ja-ja sticker meesealen in het pakket Amsterdam met opplakactivatie.
Avatar

Sign Up

(23 november 2017, 16:59)
Van de zotte, sinds wanneer is de gemeente bevoegd om te bepalen wat er wel en niet in mijn privé brievenbus mag?
Avatar

Anonymous

(24 november 2017, 13:18)
Wordt tijd voor een Tja sticker

Meer in channel Advertising

Volg ons


Whitepapers

Populaire blogs

Adfo Events