Merk & Strategie

ING: ‘Nederlandse dance-industrie van toenemend economisch belang’

Luuk Ros, blogger | 27 mei 2015, 11:20

40% van de vijftigers en 20% van de zestigplussers geeft aan graag naar dance te luisteren

De dance-industrie de laatste jaren aan economisch belang en de aantrekkingskracht is nog niet over zijn top heen, zo stelt het ING Economisch Bureau. Met 170 dance-events per jaar, 2,7 miljoen bezoekers  en Nederlandse DJ’s die de toplijsten domineren, is de dance-industrie belangrijk voor de Nederlandse economie. De Nederlandse dance-industrie is goed voor 1 op de 14 banen in de creatieve industrie en de exportwaarde van dance stijgt de laatste jaren gemiddeld met 50% per jaar.

Export
Als het recente groeitempo doorzet, komt de exportwaarde in 2015 volgens uit op bijna 200 miljoen euro, vergelijkbaar met de Nederlandse verdiensten aan kleding. De dance-industrie wint hiermee de laatste jaren aan economisch belang en de aantrekkingskracht is nog niet over haar top heen, zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. DJ’s, VJ’s, agencies en producers zetten jaarlijks ongeveer 260 miljoen euro om. Via optredens, opnames en rechten voegde de totale export van de dance-industrie in 2013 bijna 120 miljoen euro toe aan de economie. Optredens genereren de grootste omzet: 94% van het totaal.

Dance is populair onder de Nederlandse bevolking. Ruim vier op de tien Nederlanders van zestien jaar en ouder geeft aan liefhebber te zijn . De muziek is niet alleen populair bij jongeren, ook 40% van de vijftigers en 20% van de zestigplussers geeft aan graag naar dance te luisteren. Eén op de zeven Nederlanders heeft vorig jaar één of meerderen keren een groot evenement (meer dan 3000 bezoekers) bezocht, dit komt neer op zo’n twee miljoen unieke Nederlandse bezoekers. In totaal kent Nederland gemiddeld 170 dancefestivals per jaar die 2,7 miljoen bezoekers trekken.

Over de auteur

Luuk Ros
Hoofdredacteur Tijdschrift voor Marketing Lees meer over Luuk Ros

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Dance

Meer in channel Merk & Strategie

Volg ons


Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs

Adfo Events