(Campagne) Roken is zooo…

Elsbeth Eilander, redactie | 17 december 2012, 8:48

Vandaag start KWF Kankerbestrijding de campagne 'Roken kan echt niet meer'. Met deze keer de focus op niet-rokers.

Want met driekwart (75 procent) niet-rokers in Nederland is roken inmiddels zóóó niet meer van vandaag, aldus KWF.

In de wordt de zin 'Roken is zóóó...' steeds afgemaakt met een vergelijking naar iets ouderwets. Deze statements zijn te zien in TV-commercials, bioscopen, uitgaansgelegenheden en online.

Sociale norm
Het is de eerste keer in ons land dat een campagne volledig gericht is op niet-rokers, aldus KWF. Aan niet-rokers wordt gevraagd de boodschap mee uit te dragen dat roken niet meer van deze tijd is. De 'Roken kan echt niet meer'-campagne is dat ook bedoeld om niet-roken als sociale norm neer te zetten.
De campagne richt zich primair op jongeren en jong volwassenen. Het aantal jongeren dat niet-rokers 'cool' en 'stoer' vindt, is de laatste tien jaar gestegen van 49 procent naar 63 procent.

Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: ‘Door rookvrij expliciet als sociale norm te verankeren, kunnen we er voor zorgen dat er een generatie opgroeit die dat echt ervaart. 80 procent van de volwassen rokers is begonnen tijdens de puberteit. Als jongeren niet beginnen met roken, hoeven ze ook niet te stoppen.’

Bekende Nederlanders als Gordon, Gigi Ravelli en Dries Roelvink werkten mee aan de campagne.

Op een Facebook app kan iedereen vanaf nu ook een eigen mini Tv-spot, posters, omslagfoto of T-shirt met zijn eigen 'Roken is zóóó...' statement maken en verspreiden.

Over de auteur

Elsbeth Eilander
Adjunct-hoofdredacteur Adfo Groep-redactie Lees meer over Elsbeth Eilander

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Kwf Roken