Usability rules. Zeker bij Narrowcasting

gastblogger -, auteur | 13 februari 2007, 22:45

door gastblogger Frank Hoen van

Ik verdien al jarenlang mijn brood met het ontwikkelen van nieuwe media en Narrowcasting software.

En boy-oh-boy, wat heb ik vaak grafische ontwerpers een fantastisch stukje technologie 'tot schroot' zien reduceren.

De reden?
Grafische ontwerpers zijn vaak verliefd op zichzelf en hun ontwerpen. Ze 'vergeten' daarbij vaak de eindgebruiker, offeren hem op voor een mooi plaatje.

Veel gemaakte fouten:
- Te kleine lettertjes. Letterlijk het bereik van Narrowcasting schermen reducerend tot nul!

- Te 'Flashy'. Ontwerpers hebben net Flash 'ontdekt' en het duurt te lang voordat de boodschap zichtbaar wordt

- 'Website thinking'. Ontwerpers denken dat ontwerpen voor Narrowcasting schermen hetzelfde is als een webpagina ontwerpen

- Geen rekening houden met de tijd dat de gemiddelde gebruiker voor het scherm staat.

De oplossing?
Zorg dat de eindgebruiker centraal staat en dat je je doelgroep kent. Welke informatie is voor hem ? op het moment dat hij voor het scherm staat ? het belangrijkst? Zorg er tenminste voor dat je weet hoe lang, hoe ver en hoe vaak gebruikers voor je schermen staan.

En wil je het echt netjes doen. Doe dan aan (gebruikelijk bij veel high profile sites en software).

Test of je gebruikers je boodschappen hebben gezien. Test zowel kwalitatief (wat vinden ze ervan), als kwantitatief (kunnen ze zich je boodschappen daadwerkelijk herinneren).

Over de auteur

Reacties op dit artikel (7)

Comment author avatar
Avatar

Hans van der Mey

(14 februari 2007, 13:32)
Ik ben benieuwd Frank! Nog spannender vind ik omzetcijfers. Wat leveren die 21.000 plekken/schermen op. Daar gaat het uiteindelijk om!
Avatar

Frank Hoen

(14 februari 2007, 13:29)
Zolang Narrowcasting is gegijzeld door de Plasmaboeren maffia, en dus de oplossing voor alle communicatieproblemen altijd een ?schermpje ophangen? is, zal het blijven misgaan.

Echte Narrowcasting is schermonafhankelijk en kan ook gewoon via de werkplek, PDA of mobiele telefoon. En het kan daardoor VERDOMD effectief zijn (en goedkoop, want al die schermen heb je al).

Zo meteen zet ik een als gastblogger berichtje online van een multinational die ? met groot succes - Narrowcasting naar 21.000 werkplekschermen doet, en daarbij tevens meer bezoekers naar het intranet en interne weblogs brengt.
Avatar

Frank Hoen

(14 februari 2007, 13:39)
Ik heb Sony Europe als klant, die gebruiken Narrowcasting zowel op alle werkplekken ALS op hun interne Plasma beeldkrant. En zij hebben een correlatie gelegd tussen winst en (succesvolle) Narrowcasting naar de medewerker. De studie is in mijn bezit.

Bij hun bleek met name dat doordat personeel (vooral verkopers) beter op de hoogte waren van nieuwe producten, ze deze ook beter (en eerder) konden aanbieden. Het kan dus wel.

Alleen de Plasmaschermen bleek nauwelijks effectief, pas na het erbij schakelen van alle werkschermen ging het (veel) beter).
Avatar

Hans van der Mey

(14 februari 2007, 12:38)
Ik schrijf al jaren over NC een aanverwante onderwerpen. Ik blijf mij verbazen dat de technische bedrijven zo blijven doorgaan. Wie luistert er naar de klant? Zolang ik een duidelijke mismatch constateer tussen content en doelgroep zal het géén succes worden (zie wat er momenteel in Engeland gaande is). Ook over het plaatsen van de schermen is dringend behoefte aan een richtlijn. Sjonge jonge zeg.... wat laten onderdenemers kansen liggen. Zonde!
Avatar

Frank Hoen

(14 februari 2007, 13:33)
Dag Eileen, Een echt rapport heb ik niet voor je, is mijn ervaring. Voor het meten van het effect, gebruiken we een quantitatief communicatieonderzoek, waarbij we kijkers interviewen of ze bepaalde berichten hebben onthouden (cross media, we nemen dan meteen mee hoe effectief Email nieuwsbrieven, intranet e.d. blijven hangen).

Daarna gaan we backtracken en waar nodig het medium aanpassen.
Avatar

Eileen

(14 februari 2007, 12:02)
Helemaal mee eens Frank.

Weet jij of er richtlijnen vast staan voor het ontwerpen van narrowcasting content? Of is hier al een rapportage of iets dergelijks van beschikbaar?

Dit kan ik nl. dan meenemen in mijn scriptieonderzoek over narrowcasting & interaction designers.
-----