Trendrede 2014: Realistisch Positivisme, Generation Exit & Teasing Technologies

Redactie | 29 augustus 2013, 9:41

De TrendRede wordt dit jaar alweer voor de vierde maal uitgesproken, op 10 september aanstaande. De TrendRede is een cadeau voor burgers, bedrijven en bestuurders in Nederland en wordt belangeloos samengesteld door een groep van twaalf vooraanstaande trendwatchers. Door hun kennis te bundelen, willen zij een bijdrage leveren aan de toekomst van de samenleving waar ze zelf deel van uitmaken. In aanloop naar de TrendRede kijken zij terug en vooruit en geven zij in een wekelijkse blogserie hun visie op deze toekomst.

Deze keer: trendstrateeg Richard Lamb MSc, managing partner TrendWatcher.com.

2014: Realistisch Positivisme, Generation Exit & Teasing Technologies

Voor het jaar 2014 kan ik duidelijk zijn: we krijgen te maken met een ‘Realistisch Positivisme’ inclusief enige burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit in reactie op de Haagse politiek.

Met de vergrijzing in zicht zal de uittocht van ‘Generation Exit’ zichtbaar worden. Verder zal onze samenleving beheerst worden door ‘Teasing Technologies’ zoals Google Glass en vele innovaties die tot stand komen door crowd-sourcing.

Technological Singularity komt ook heel dichtbij. Hieronder een toelichting per thema.

Realistisch Positivisme

Wie goed om zich heen kijkt ziet dat Nederland in een soort collectieve burn-out terecht is gekomen (enkele optimisten daar gelaten). Oorzaken: werkdruk is flink toegenomen; meer financiële problemen; toename van huiselijk geweld; meer woninginbraken; een reeks aan lastenverzwaringen etc. etc. Het besef begint door te dringen dat het na een ‘Jarenlang-Economische-Zaagtandherstel’ niet meer zoals ‘vroeger’ zal worden (Armoedeval). We zijn via de huidige ‘Transitie-Economie’ (=recessie) onderweg van een Groei-Economie naar een Balans-Economie. Na 5 jaar somberen (sinds 2008) zal de massa zich pro-actief gaan opstellen. Men verwacht de oplossing niet meer uit Den Haag of Brussel maar zal zelf met een ‘Realistisch Positivisme’ de samenleving opnieuw gaan inrichten. Daarbij hoort overigens ook enige burgerlijke ongehoorzaamheid; ruilhandel en een beetje zwartwerken (voor de maandelijkse extraatjes)…

Generation Exit

Onder druk van de vergrijzing zal de daarna volgende (werkende) generatie van met name hoger opgeleide professionals Nederland verlaten. Fysiek en/of fiscaal. De samenleving zal door het relatief hoge aantal ouderen behoudend van aard worden. Dat uit zich via het stemgedrag ook in de politieke verhoudingen. Onder andere het ondernemersklimaat zal daardoor minder goed worden. De vertrekkende generatie kan worden aangeduid als de ‘Generation Exit’.

Teasing Technologies

Dankzij crowd-sourcing platforms als KickStarter.com kunnen consumenten zich als echte Prosumers gaan gedragen. In combinatie met 3D & 3D Printing lijken de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Zo is er nu al een ‘3D Printer Battle’ gaande: wie bouwt de beste en goedkoopste 3D Printer voor thuisgebruik. Waren het in het verleden de elektronica-reuzen die de dienst uit maakten, tegenwoordig zijn individuele designers en techneuten in charge. De FairPhone en de duurzame bamboe stadskiosk Minimono zijn daar mooie voorbeeld van. Technologie is via Open Source Hardware (en Software) in handen van de eindgebruiker gekomen. Toepassing van State-Of-The-Art Technology zal mede hierdoor in een ongekende stroomversnelling komen tot en met Technological Singularity.

Trendstrateeg Richard Lamb MSc is managing partner bij Bureau . Bij BNR Nieuwsradio geeft hij samen met Lieke Lamb wekelijks zijn trendsverwachting.

Op dinsdag 10 september wordt in Seats2Meet Utrecht voor de vierde keer de TrendRede uitgesproken. Wil je bij de TrendRede 2014 aanwezig zijn? Meld je dan op vanaf 2 september aanstaande.

De TrendRede wordt belangeloos samengesteld door een groep van twaalf vooraanstaande trendwatchers. Bij de TrendRede wordt gekeken naar maatschappelijke ontwikkelingen die kansrijk zijn of juist bedreigend en daarom meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. De TrendRede prikkelt gedachten en overstijgt de hectiek en de problematiek van de alledaagse praktijk.

Over de auteur

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Pieter Hallewas

(29 augustus 2013, 13:12)
This is it? Met alle respect, ik schiet om een of andere reden altijd weer in de lach als ik zo'n Moeilijke Woorden Voorspelling voorbij zie komen. Prosumers, Realistisch Positivisme, Technological Singularity, Teasing Technology - heren, heren toch, wat een wol in het breiwerk. Met nogal wat rafelranden als ik o.a. lees dat er een economie aankomt met ruilhandel en enig zwartwerk - alsof we de afgelopen 40, 50 jaar al die klussers, 'mannetjes', werksters en schoonmaaksters wél netjes per faktuur betaald hebben. Fiscale vlucht: waarheen gaat de reis dan wel? Andorra al niet meer en zoveel van die paradijsjes zijn er niet meer. State-of-the-Art Technologie zal in stroomversnelling komen? Joh! Voorspellen, trendwatchenn, trendredes: ik weet het niet. Het blijft Tricky Business. Ik zou zeggen: lees gewoon elke dag je krant voor Brilliant Hindsight en gebruik vooral je Farmer's Intelligence, dan kom je een heel eind qua de dag van morgen. Maar dat is mijn voorspelling natuurlijk maar.

Gerelateerde items Richard Lamb Trendrede Hilde Roothart