TEDxDelft – Creating history

Feli Halve, auteur | 8 november 2011, 21:58

Afgelopen maandag, 7 november 2011, vond in het Aula Congrescentrum van de TU Delft, onder het thema “Creating History” TEDxDelft plaats. Twintig, op de één of andere manier aan Delft verbonden, sprekers vertellen in een paar minuten hun verhaal. De ontwerpster van het mooiste boek ter wereld. De bedenker en vader van het sand beast, De kristalonderzoeker die bij toeval astronaut wordt. De McGyver van Nederland. Allemaal vertelden ze hun eigen verhaal op TEDxDelft.

Het motto van TED is “Ideas worth spreading” En daar draag ik graag aan bij, middels deze blog van mijn persoonlijke highlights. Het gaat te ver om alle optredens hier te bespreken. Hoewel, dat misschien wel makkelijker is, dan me te beperken tot een paar highlights. Want waar trek ik dan de streep? Daar is geen wetenschappelijk antwoord op, dus dan maar zelf een aantal bepalen. Het was in Delft en dat zijn 5 letters, dus wordt het een Top 5. Wat waren de 5 speeches die me een dag later nog het meeste zijn bijgebleven en waar we een voorbeeld aan kunnen nemen.

Job van de Kieft – How electric driving can set you free
Job heeft al een keer geschiedenis geschreven, in 2005, toen hij als piloot de Nuna3 als eerste over de finish reed bij de Solar Challenge. Nu promoot hij met passie het elektrisch rijden, onder het credo “the freedom to create new opportunities and improve our world” . De belangrijkste obstakels volgens hem; onze verslaving aan olie, de bureaucratische mindset en de obstacle thinkers. Met als belangrijkste learning; “When you depend on someone else strategy, you will not win.”

(de afzonderlijke video's zijn op dit moment helaas nog niet beschikbaar, dus je moet het nog even met een link doen. Zodra de video's beschikbaar zijn, zal ik deze ook hier embedden)

Theo Jansen – A new breed of beach animals
Ik heb ze al eerder in het echt gezien. Zijn atelier zit immers zo’n beetje bij mij om de hoek, maar het blijft een fascinerend fenomeen. Theo Jansen die 21 jaar geleden op zoek ging naar nieuwe vormen van leven en zo met elektriciteitsbuizen de beach animals ontwikkelde. Prachtige creaties met eenvoudige maar zeer doordachte technieken. Maar het is natuurlijk pas leven als het zichzelf vermenigvuldigd. En dat gebeurt inmiddels veelvuldig door studenten over de hele wereld en zelfs via 3D printers. Maar zoals vaker, zeggen ook hier beelden meer dan 100 woorden.

Tim Zaman – Buy a balloon, put helium in. Attach a camera, and let it go. Then pick it up when it lands
Tim is 22 jaar en student werktuigbouwkunde. Hij heeft een ballon gevuld met helium, een camera en een gps aan elkaar geknutseld een maakt daarmee vervolgens van grote hoogte prachtige beelden van onze aarde. In eerste instantie ondervond hij weinig support omdat men er het nut niet van inzag. Maar hij ging door, met mooie resultaten als gevolg. Inmiddels zijn er bezoekers van meer dan 50 toonaangevende universiteiten op zijn website geweest om meer over zijn project te leren. Waarmee hij maar wil zeggen; Je hebt geen doelen voor jezelf nodig. Met passie en ambitie kun je heel ver komen. Meer informatie over zijn project vind je op
Zijn speech vind je

Bauke Steenhuisen – A summary more wise is poetry in disguise
Bauke was de winnaar van de TEDxDelft Award en mocht als prijs zijn verhaal doen op het podium van TEDxDelft. Hij wist de zaal te verrassen met een nieuwe visie op consultancy rapporten De inhoud blijft niet hangen, omdat het zonder bezieling is opgeschreven. We zouden er poëzie van moeten maken. Met mooie voorbeelden laat hij de impact van poëzie zien. Write yourself a window to the heart.

Rolf Hut – McGyver Scientist
Rolf is onze Nederlandse McGyver of zoals hij zelf zegt; He’s a tinkerer. Hij hield een pleidooi voor het vinden van praktische oplossingen voor complexe problemen. Hij laat daarbij een voorbeeld zien waarbij hij en zijn studenten gezocht hebben naar een manier om bijvoorbeeld boeren in Afrika te helpen. Als ze hun oogst willen kunnen verzekeren zijn er betrouwbare neerslagdata nodig. Bestaande sensoren zijn veel te duur. Dus bedachten ze TAMHO; een betaalbare oplossing om betrouwbare neerslagdata te genereren. Er volgde een reallife demo met regen op het podium. En zo zijn er nog veel problemen die opgelost kunnen worden. Maar dan zijn er wel tinkerers nodig. Dus, “ do stuff, go try something en built something”
Bekijk het

Tot zover deze persoonlijke Top 5 van een topdag in Delft. Complimenten aan de organisatie en alle vrijwilligers. En aan Jasper van Kuijk die een voortreffelijke host was en de speeches goed wist te verbinden. En als slotwoord, geïnspireerd door Bauke Steenhuisen, een briljante samenvatting van de dag gaf

Do not prozify
Have a goal
Or none at all
Electrify
Build, tinker
Create life, and nurse it
Seek beauty in complexity
Find elegance in calculations
Caress a book
Listen
But never to design briefs
Think upside down
Become an astronaut
Democratize, power the people
Feel, don’t deny your emotions
Compose
Take fiction out of science fiction
Make it rain
Make music
Hold on to your dreams
Go beyond the current context
Make things

Een mooie basis voor een vervolg in 2012

PS: Als je nog even tijd over hebt, kijk dan ook nog even naar de van Maria van der Heijden over haar project Women on Wings. Opgezet vanuit een authentieke wens om een substantiële bijdrage te leveren aan het leven van vrouwen in India. Zeker een vermelding waard

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Tedx Tedxdelft Job Van De Kieft