Spaarlampen: Philips en Ikea favoriet

Elsbeth Eilander, redactie | 3 juni 2008, 9:41

vroeg aan 200 consumenten hoe het met de spaarlampen in de Nederlandse huizen is gesteld.

75 procent geeft aan spaarlampen in huis te hebben, naast vele andere soorten lampen. De gemiddelde Nederlander heeft gemiddeld vijf verschillende type lampen in huis, met toch nog op nummer één de oude vertrouwde gloeilamp (79 procent).

Voor een gloeilamp gaan we meestal naar de supermarkt en kopen daar tegelijk met de andere boodschappen een voorraadje gloeilampen. Vaak zijn dit supermarkthuismerken (in 43 procent van de gevallen), maar traditioneel wordt merk het meest gekocht (45 procent).

Voor een spaarlamp bezoekt men vaker een doe-het-zelfzaak of een bouwmarkt (27 procent), dan de supermarkt. De helft van de consumenten kiest dan ook voor het merk Philips, maar 35 procent geeft aan voor een spaarlamp naar te gaan.

Hét nadeel van de spaarlamp is voor Nederlanders de prijs. Een spaarlamp kost gemiddeld 7 euro, tegenover een gloeilamp van gemiddeld 0,90 euro. Een derde van de consumenten geeft dan ook aan spaarlampen te kopen wanneer er een aanbieding is.

66 procent let bij de aanschaf op de prijs. 43 procent van de consumenten let ook op het energieverbruik. Vrouwen letten daar overigens meer op dan mannen.

(bron: Tijdschrift voor Marketing 06-2008)

Over de auteur

Elsbeth Eilander
Adjunct-hoofdredacteur Adfo Groep-redactie Lees meer over Elsbeth Eilander

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar