Restyling Chiquita bananen(verhuis)doos

, redactie | 12 januari 2011, 14:10

Na ruim 40 (!) jaar heeft distributeur zijn bananendoos vernieuwd. Dat u het weet.

Chiquita wilde de structuur van de dozen veranderen om zo de kwaliteit van het fruit beter te kunnen waarborgen en het zag daarin ook het juiste tijdstip om het design in een wat moderner jasje te steken.

Veel Nederlanders (96 procent) kennen de bananendoos. En hoewel de doos uit de supermarkt wordt meegenomen, is het vervoeren van de boodschappen erin niet de voornaamste reden voor de consument om de doos mee te nemen. De helft van de Nederlanders gebruikt de Chiquita-doos als verhuisdoos of om oud papier in te verzamelen.

Dat weet Chiquita, omdat het er onder ruim 500 Nederlanders onderzoek naar heeft gedaan. ;-)

Topvijf: Toepassingen van de Chiquita-bananendoos
1. Om oud papier in te verzamelen (50 procent)
2. Als verhuisdoos (49 procent)
3. Om boodschappen in te vervoeren (42 procent)
4. Als opbergdoos (36 procent)
5. Om mee te spelen of als speelgoed voor de kinderen (6 procent)

Chiquita vroeg ook naar de grootste supermarktergernissen van de ondervraagden. De topvijf:

1. Lange rijen bij de kassa (50 procent)
2. Artikelen die uitverkocht zijn (41 procent)
3. Drukte in de winkel, zodat men er niet overal bij kan (29 procent)
4. Slecht functionerend winkelwagentje (25 procent)
5. Auto niet dichtbij kunnen parkeren (23 procent)

Om bekendheid te geven aan de nieuwe doos helpen Chiquita-teams deze week van woensdag tot en met zaterdag, de drukste boodschappendagen van de week, in Amsterdam (Albert Heijn Museumplein en Albert Heijn Foodplaza bij de Dam) met het sjouwen en thuisbezorgen van de zware boodschappen.

De nieuwe doos wordt geïntroduceerd in 27 EU-landen.

De oude doos:

Over de auteur

Journalist, blogger, eindredacteur van Tijdschrift voor Marketing & Adformatie (Adfo Groep). Lees meer over

Reacties op dit artikel (4)

Comment author avatar
Avatar

(13 januari 2011, 8:19)
Als zoon van een groenteboer, heb ik warme herinneringen aan Chiquita. Samen met mijn vriendjes speelden we met de dozen. We gebruikten ze als slee op de "laad en los" glijbanen in het magazijn, bouwden er hutten mee en in de kelders zelf complete doolhoven. Leuke tijd.

De mooiste actie van Chiquita had overigens niets met dozen te maken. Moet ergens halverwege of eind jaren '70 zijn geweest. Toen brachten ze een reeks 'story boeken' uit. Feitelijk blanco stripverhalen die je kon vullen met karakters die je van een stickervel kon halen. Zo'n stickervel kreeg je bij een tros bananen. Iedere zoveel maanden een nieuw boekje met blanco achtergronden en nieuwe stickervellen. Als kind bouwde je zo je eigen stripverhaal en aangezien je altijd net dat leuke 'hondje' tekort kwam, moesten er weer bananen gekocht worden. Zouden ze eigenlijk naar iPad moeten vertalen :)
Avatar

(13 januari 2011, 8:36)
Leuk verhaal, Roy ;-)

Merkte ook op Twitter dat er veel mensen zijn die Chiquitadoosfan zijn.
Avatar

(14 januari 2011, 17:38)
Jammer, die oude vertrouwde bananendoos. Wie heeft 'm niet gebruikt?
Nu maar hopen dat die nieuwe doos ook geschikt is voor verhuizingen, oud papier inzamelen en om spullen in op te bergen.
Avatar

info@marketize.nl

(17 januari 2011, 16:10)
In mijn herinnering hadden de Chiquita-dozen een rechthoekig gat in de bodem met een slap kartonnetje er overheen. Voor oud papier geen probleem, maar voor verhuizen?

Vond de sinaasappel-dozen van AH beter voor dit doel: lekker stevig, handgaten aan de zijkant en lipjes die uitstaken aan de bovenkant zodat je ze wel tot 10 hoog veilig (!) kon opstapelen.

PS - ter info:
De gaten in de oude en nieuwe Chiquita-dozen dienen om de bananen af te rijpen met het gas ethyleen ofwel etheen, in een gasdichte cel (zie ook [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit)]Wikipedia[/url]). Het gas kan door de gaten langs de bananen stromen.

Gerelateerde items Chiquita