Meten is weten

Kees Crone, auteur | 24 februari 2012, 8:45

Bent u ook zo jaloers op die handige jongens van het RTL-4 programma Eigen Huis en Tuin? Lodewijk heeft groene vingers en Thomas verbouwt in luttele minuten een badkamer. Maar ook de grootste kluns kan nu inmeten. Leica, producent van optische apparatuur, bedacht er wat op.

De zolder isoleren, een keuken of badkamer verbouwen, zijn klussen die de meesten van ons aan een professionele aannemer of erkend handige buurman uitbesteden. Maar ook de minder bedrevenen onder ons, durven steeds vaker een verbouwinkje aan. En het begint allemaal met meten.

Weg waterpas
, van de fotocamera’s, bedacht een oplossing voor het opmeten van ruimten met rare hoeken en scheve muren. Met de Leica 3D Disto wordt het meten voor inpandige constructies zelfs een leuk karwei. Met de draadloze bedieningseenheid door een ruimte bewegend zijn alle afmetingen uiterst nauwkeurig in kaart te brengen. Zonder moeilijk improviseren komt elke leiding, een vloer, trap of ander object daar waar gepland. Je hebt dus geen last meer van complicerende factoren als hellende vloeren, scheve wanden en grote hoogten. Een (semi)professional, of hij die daar voor wil doorgaan, kan met dit handige apparaat snel en nauwkeurig inmeten, uitzetten of projecteren. Rolmaten, waterpas en andere kunstgrepen kunnen achterwege blijven. De Leica 3D Disto meet alles automatisch op en legt metingen digitaal vast. Gegevens zijn vervolgens probleemloos te exporteren naar veel gebruikte ontwerpsystemen, zoals Autocad.

Accutaresse
Het meten gaat vanaf één standplaats van waaruit alle zichtbare punten in kaart zijn te brengen. Het richten met de zichtbare laserspot is voldoende. Voortaan kan het inmeten aan één persoon worden overgelaten. De accuratesse van de metingen is met 1 mm op 10 m fenomenaal. Door de draadloze verbinding tussen sensor en bedieningseenheid blijft het gedoe achterwege van werken met snoeren. Leica 3D Disto is een product van Leica Geosystems uit Zwitserland. In Nederland wordt het geleverd door uit Zeewolde.

Over de auteur

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Erik

(24 februari 2012, 8:57)
geweldig. Wat ze tegenwoordig al niet verzinnen. Straks maken ze ook nog een hamer die de verbouwing voor je uitvoert zonder dat je daar zelf nog voor uit je luie stoel hoeft te komen!