Merk & Strategie

Merci dat er merken als Tony's Chocolonely zijn

Gideon Tailleur, blogger | 28 februari 2018, 16:00

Tony's Chocolonely, marketing, Merci

Ken jij de chocola van Merci nog?

Je weet wel, het merk dat naam en faam maakte in de jaren ’90 met hun kreet 'Merci dat jij er bent'.

Het bleek een gat in de markt om op deze manier chocola als gift-item aan te bieden. De bijpassende naam, de verpakking en die geweldige kreet sloten allemaal perfect op elkaar aan. Traditionele marketing, zoals tv-commercials, bleken een belangrijke factor voor het succes.
 

Merci maakte chocola chique
In die tijd was het ‘luxe’ chocola met verschillende variaties die je uitnodigde om meer van hetzelfde te proeven. De chocolaatjes verkregen hun luxe uitstraling mede door hun doorzichtige folie met een gouden wikkel eromheen, elk chocolaatje apart verpakt. Heel chique dus. Laat ik het zo zeggen: met Merci als cadeau kon je nog eens bij iemand aankomen als je degene wilde bedanken. 

Tussen het heden en die befaamde jaren ’90 is er echter wel het een en ander veranderd. Zo is de focus van offline inmiddels verlegd naar online marketing. Maar ook in de wereld van chocola hebben producenten niet stil gezeten. Fair trade claimde een belangrijkere positie in de branche. Verpakkingen werden weer retro gemaakt en we kregen te maken met vernieuwende smaken. Merci bleef echter Merci en dus zei Tony's Chocolonely 'merci beaucoup'. 

Hazelnoot vs. salted caramel
Ik weet niet of Tony's Choclonely er debet aan is geweest, maar de chocola die ik mee naar huis neem moet minimaal zeezout bevatten, wil mijn vriendin mij nog binnenlaten. Of het nou gaat om chocola, taart of stroopwafels. De term ‘salted caramel’ is een waar begrip aan het worden. Echter, niet binnen Merci, want die blijven nog trouw volhouden aan hun hazelnootvariant.

Hoe kan een merk het zover laten komen?!
Afgelopen week kreeg ik een eierdoosje met twaalf paaseitjes erin voorgeschoteld van Tony's Chocolonely. Mijn vriendin natuurlijk blij, maar het stemde de marketeer in mij ook beetje verdrietig. Niet om Tony's Chocolonely natuurlijk. Het is geweldig hoe zij deze markt steeds weer op creatieve manier weten te veroveren. Nu dus met een geniale 'eierdoos look-alike'. Maar ik moest ook even terugdenken aan Merci. 

Hoe hebben zij het toch zover kunnen laten komen? Van enige creativiteit is allang geen sprake meer. Als ik aan Merci denk, zie ik de doosjes voor me die nu ‘ondankbaar’ wegkwijnen in discounters zoals de Action en de Kruidvat. Misschien dat ze het als prijzenpakker nog wel goed doen, maar dat laatste beetje luxe uitstraling wat ze hadden is toch wel als ‘chocola’ voor de zon verdwenen.

Jammer dat sommige merken te lang stilzitten. Tegelijkertijd zeg ik 'Merci' tegen de merken die hier guitig en met veel creativiteit gebruik van weten te maken.

Over de auteur

Gideon Tailleur
Gideon Tailleur is de Batman van de marketing. Hij helpt bedrijven met kopzorgen over online marketing uit de brand. G-Tail.com Lees meer over Gideon Tailleur

Reacties op dit artikel (4)

Comment author avatar
Avatar

Wim Tjaberinga

(28 februari 2018, 12:24)
Merci is een merk van het meer dan 100 jaar oude Duitse zoetwaren (familie)bedrijf Storck. Andere merken van Storck zijn o.a. Knoppers, Werther's, Toffifee en recent Smile Gummi. Merken die ogenschijnlijk niet overlopen van innovatie, maar al wel decennia lang op de planken van de supermarkt liggen. Dat kun je van Tony's (hoe lekker ook), niet zeggen. En hoe lang zij het volhouden hangt af van hun merksterkte in relatie tot een overlopend chocoladeschap met vele Jonny Doodle, Hands Off, People Tree, e.a. hippe merken. Het zal mij niet verbazen wanneer de kruitdampen rondom die strijd om het chocoladeschap zijn opgetrokken, we ook een Merci-variant zien met caramel een zeezout. Vooroplopen in innovatie zullen veel familiebedrijven niet doen. Zeker geen Duitse. Maar zakelijk overleven kunnen ze als de beste. Ik maak me dus geen zorgen over Merci. Snack graag een Tony's en wacht op de Wherter's Original met niet alleen karamel, maar ook met zeezout.
Avatar

E. Weber

(28 februari 2018, 15:28)
'Geniale eierdoos look-a-like' doet het inderdaad goed in de winkel. Het is wel erg tegenstrijdig met het duurzaamheidsimago dat Tony hoog probeert te houden. De chocola is driedubbel verpakt: zilverpapier, kartonnen doos en wikkel.
Avatar

Martijn Meerman

(1 maart 2018, 9:50)
Ik denk dat Tony's nog best wat kan leren van de internationale capaciteiten van Storck ;-) De Nederlandse markt is niet de enige en in de wereld bestaan nog heel veel 'ouderwetse' Merci-liefhebbers, die misschien nog niet toe zijn aan de hippe zeezoutvarianten, maar wel kilo's chocolade eten.

Meer in channel Merk & Strategie

Volg ons


Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs