Insights & Trends

Irma, die bitch

, blogger | 8 september 2017, 10:25

Eén enkel woord dat symbool is gaan staan voor kracht, plaats, richting, vernietiging, dreiging en makkelijk te gebruiken is in schreeuwerige nieuwsrubrieken.

Irma bleek een femme fatale. Met 350 km/u veegde ze de vloer aan met Sint Maarten. De naam zelf, Irma, is zeker geen voorbeeld van nomen est omen, integendeel, haar nu sterke (associatieve) betekenis ontleent zij uitsluitend en alleen aan de gevolgen van de storm, aan de feitelijke werking van het product, zogezegd.

Lekker lullig

Een verre neef van mij kreeg een ernstige vorm van kanker waaraan hij enkele jaren later overleed. Hij had zijn ziekte een persoonsnaam gegeven, eentje die hij ‘lekker lullig’ noemde.

Hij wilde de ziekte kleineren, beledigen. Het gevecht was immers persoonlijk en hij weigerde de strijd aan te gaan met een naamloze sluipmoordenaar en dus kreeg de ziekte een identiteit. De kans op een geslaagde verdediging tegen ‘iemand’ voelt toch wat groter dan tegen ‘iets’.

Onschuld

Maar hoe lekker lullig de naam ook klonk, en hoe vals ook de onschuld die het gebruik van die naam suggereerde, het was wel de naam van een ziekte die sterker bleek dan mijn neef.

Dat orkanen een naam krijgen, is niet alleen bedoeld om van de verdediging tegen het natuurgeweld iets persoonlijks te maken, hoewel het persoonlijk maken van een dreiging de bevolking wel degelijk alerter schijnt te maken, want concreter.

 Belangrijker, praktisch gezien, is dat een merknaam de communicatie over die orkaan veel makkelijker maakt; de naam verleent identiteit en creëert daarmee onderscheid.

Scheelt tijd en uitleg

Eén enkel woord dat symbool is gaan staan voor kracht, plaats, richting, vernietiging, dreiging, tijd, verwachtingen, risico’s, en ook nog eens makkelijk te gebruiken is in de talloze schreeuwerige nieuwsrubrieken, in kranten en ook in officiële communiqués. Het scheelt tijd en uitleg. Voorkomt misverstanden.

Merk Katrina

En dankzij het feit dat Irma als naam geen enkele uitspraak doet, kan die naam alle waarden overkoepelen. De orkaannamen worden negatief geladen merken. Zo is Katrina ook een merk geworden, niet alleen associërend met de verwoesting in New Orleans maar ook met de waardeloze afhandeling ervan.

Ik denk niet dat er op Sint Maarten de komende jaren veel ouders zullen zijn die hun borelingen de naam Irma zullen geven. Afhankelijk van hun gevoel voor humor natuurlijk.

Operatie Barbarossa

Veldslagen krijgen ook vaak namen, vooral bedoeld als codenamen tijdens de voorbereidingen. Operatie Barbarossa was er zo een. Nog steeds een beroemde naam, de meeste mensen kennen die ook als naam voor een veldslag. Waar, wanneer en hoe, en wie er precies aan meededen? Geen idee. Maar de naam blijft hangen.

De naam die mijn neef aan zijn ziekte gaf, was trouwens Irma. Zijn kinderen weten nog heel goed waar Irma voor staat. Want zo persoonlijk was het. De Bitch.

Foto: Pixabay

Over de auteur

is creative director/partner bij naamgevingsbureau Skriptor Zigila Lees meer over

Reacties op dit artikel (2)

Comment author avatar
Avatar

lisa

(18 oktober 2017, 9:32)
Very good, I think I found the knowledge I needed. I will see and refer some information in your post. thank you.
http://htmlcolorspicker.com

Meer in channel Insights & Trends

Volg ons


Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs