Innovatie in besturing: leve de ZZP'er

Berd Warmelts, auteur | 20 juli 2007, 14:19

, hoogleraar Erasmus Universiteit en vennoot Holland Consulting Group, geeft in het strategiedeel van het FD van vandaag zijn visie op innovatie in besturing.

Zijn voorbeeld zijn de "silent champions" uit het midden en klein bedrijf met passie voor klanten. Ondernemers uit het MKB snappen dat echte innovaties voor 90% via hun klanten binnen komen. Ze nemen klantwensen en ?verwachtingen serieus en werken zelf met hun personeel aan nieuwe klantproposities. Niet managen maar leidinggeven door zelf het goede voorbeeld te geven. En verantwoordelijkheid en bevoegdheid neerleggen op de werkvloer.

Wat kan het grootbedrijf leren van het midden- en kleinbedrijf? Veel! Innovatiepogingen stranden vaak op bureaucratie en verstikkend management. Een goed idee wordt in een groot bedrijf gewoonlijk gekild door bestaande processen en procedures, die goed werken in een voorspelbare omgeving gericht op efficiency, maar niet in een onvoorspelbare en dynamische wereld.

Lukt het niet om het idee op deze wijze onbedoeld in de prullenbak te krijgen, dan werkt verstikkend management vaak prima om alsnog het idee om zeep te helpen. Zware projectorganisaties met stuurgroepen, adviesgroepen, klankbordgroepen zorgen er geheid voor dat de mensen die het werk moeten doen, daar niet aan toe komen door de hoge eisen die worden gesteld aan afstemming en coördinatie. Weg motivatie. Einde innovatiepoging. Op naar de orde van de dag.

Vrakking opteert voor samenwerken met ZZP'ers: trek zelfstandigen zonder personeel aan die samen met medewerkers uit de organisatie in een klein netwerk gaan samen werken, afgezonderd van de staande organisatie. Door focus op klantbehoefte en de gemotiveerdheid van medewerkers binnen een vrije omgeving wordt de MKB organisatie als het ware nagebootst.

En na een succesvolle pilot of proof of concept het product of de dienst vervolgens in de staande organisatie hangen.

Ik geloof erin. Ga direct een paar ZZP'ers bellen.

Over de auteur

Reacties op dit artikel (5)

Comment author avatar
Avatar

Michiel

(23 juli 2007, 8:01)
Eigen ervaring, hier geloof ik heilig in! Je ziet o.a. online veel ZZP'ers gezamelijk inschrijven op opdrachten bij grote organisaties.

Er is echter wel een punt daarna wat betreft de overdracht en onderhoud voor de bestaande organisatie.
Avatar

Raimo

(1 augustus 2007, 21:16)
Goed plan. Gaat werken..
Avatar

Tako

(20 juli 2007, 20:22)
Ik wacht op je mailtje! Ben het volledig met stelling eens

Gr tako
Denk & Doen
-----
Avatar

berd warmelts

(22 juli 2007, 22:01)
Dat heb je dan bij deze gedaan.

N.b. ik heb dit logo uit google pictures gehaald. Niet speciaal bedoeld om zzp-nederland te promoten!
Avatar

Johan Marrink

(22 juli 2007, 21:46)
Leuk die lovende woorden over en voor ZZP ers, leuk dat jullie ons logo gebruiken, alleen jammer dat jullie niet even een link plaatsen naar www.zzp-nederland.nl