Product & Design

FlexSol: keramische zonnedakpannen die energie opwekken

Pieter Paul van Oerle, blogger | 12 november 2015, 8:57

Zonnepanelen: kun jij ze nog wegdenken uit het straatbeeld. De blauw- of zwartgeruite panelen glimmen en glanzen je tegemoet vanaf de daken. Een prima investering, maar mooi is anders, vindt Lennert van den Berg van de Delftse start-up FlexSol Solutions. Samen met zijn compagnon Koen Haest werkt hij aan een buigbare zonneceltechnologie om van traditionele dakpannen zonnedakpannen te maken.

Het zaadje voor deze innovatie werd geplant in 2010 toen samen met een vriend aan het surfen was, en in het water lag te filosoferen over verduurzaming. Lennert: “Ik zag een aantal boten voorbij stampen, met een hoop roet en dieseldamp. Ik kwam toen op het idee om iets te doen met boten en zonne-energie. Maar zo’n boot heeft allerlei hoeken en randen en is, anders dan een huis, steeds op een andere manier op de zon gepositioneerd. Dat bracht mij op buigbare zonneceltechnologie, en doordat toepassing op boten lastig bleek, kwam ik via mijn vader in contact met een keramische dakpannenfabrikant die interesse had in het idee.”

Een buigbare zonneceltechnologie. Dat moet je even uitleggen.
Lennert: “We hebben een technologie ontwikkeld om PV-cellen van kristallijn silicium flexibel te maken. Dit type zonnecel staat bekend om de hoge efficiëntie en bewezen duurzaamheid. Met wat wij bedachten, kunnen de PV-cellen zowel op platte als gebogen vlakken worden gebruikt. Het betekent dat je veel meer vrijheid hebt om zonnecellen op verschillende toepassingen in te zetten. Naast de traditionele keramische dakpan passen we onze technologie toe op lichtmasten en draadloze tuinverlichting. Esthetisch een stuk fraaier dan de reguliere panelen.”

Da’s mooi, maar hoe zit het met het rendement?
: “Er bestaat zoiets als een Maximum Power Point (MPP) bij zonnecellen. Dat is het punt waarop ze de meeste energie opwekken. Onze technologie zorgt ervoor dat elke individuele pan altijd op dat maximale punt opereert en dus altijd zijn maximale energie kan leveren – onafhankelijk van de hoeveelheid licht die op de andere pannen schijnt. Hierdoor kunnen we een hoger rendement leveren dan gewone zonnepanelen. Het nadeel van gewone zonnepanelen is dat deze werken vanuit één aaneengeschakelde keten. Als er een paneel in de schaduw ligt of om een andere reden minder energie opwekt, heeft dat ook een negatieve invloed op de andere panelen.”

Waar richten jullie je pijlen op?
“Dat we onze zonneceltechnologie op zoveel verschillende producten kunnen gebruiken, maakt dat we een zeer brede doelgroep kunnen aantrekken. Met de lichtmasten richten we ons vooral op ontwikkelaars van openbare ruimten en infrastructuur, zoals bijvoorbeeld gemeenten en overheden. De tuinverlichting en zonnedakpan zijn zowel interessant voor overheden als particulieren.”

In welke fase zit op dit moment?
Koen: “De eerste prototypes van onze producten zijn gemaakt. De lichtmasten zijn inmiddels al op de markt en met de tuinverlichting hopen we volgend jaar hetzelfde te doen. Momenteel bouwen we een tuinhuisje waarvan we het dak willen gebruiken om onze dakpannen op te testen. Volgend jaar hopen we de eerste dakpannen op andere testlocaties neer te kunnen leggen. Uiteindelijk willen we ze binnen anderhalf tot twee jaar op de markt brengen.”

*) FlexSol behoort tot de vijf beste innovaties binnen het innovatiethema . Op 30 oktober zijn de Blauwe Tulpen uitgereikt binnen alle tien de thema’s en ook is de favoriet van het Nederlandse publiek bekroond met een award. Een compleet overzicht van de winnaars staat op .

**) Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Matthias Baggerman.

Over de auteur

Pieter Paul van Oerle
Adviseur – Accenture Digital Lees meer over Pieter Paul van Oerle

Reacties op dit artikel (3)

Comment author avatar
Avatar

Anonymous

(15 december 2015, 9:36)
Geweldige innovatie en bereikt hopelijk de markt na de testfase!
Avatar

Frans Toors

(21 december 2015, 12:44)
Hallo Paul van Oerle, ik las zojuist je interview met Lennert van den Berg (FlexSol Solutions).
Vraag me af of jij als medewerker van Accenture betrokken bent bij het project van buigbare Zonnecel technologie. Zo ja dan heb ik een paar vragen ivm mogelijke toepassing in mediterrane gebied ( veel meer zonne uren)
flyingfrans@yahoo.com

Avatar

Aa Eindhoven

(21 augustus 2017, 17:21)
Inmiddels twee jaar geleden heb ik de prototypes bekeken en was men bezig met het maken van een proefdak. Er zit geen vooruitgang in. Dit is m.i. een mooi verhaal op papier. Om het de markt in te brengen met enig succes dient er een redelijke terugverdientijd tegenover deze 'zonnepannen' te staan. Ik betwijfel dat dit product daadwerkelijk op de markt komt.

Gerelateerde items FlexSol AIA15 Pieter Paul van Oerle

Meer in channel Product & Design

Volg ons


Van onze partners

Populaire blogs