Merk & Strategie

Zwarte Piet wint Issue Award 2014

Elsbeth Eilander, redactie | 27 januari 2014, 19:44

De Zwarte Piet-discussie wint de Issue Award 2014. De prijs gaat naar zowel de voor- als tegenstanders, te weten Roet In Het Eten en Stichting Pietitie.

De Issue Award, een initiatief van de Issuemakers, is de jaarlijkse prijs voor de persoon of organisatie die erin slaagt op een opvallende, onconventionele manier een onderwerp maatschappelijk en politiek te agenderen. 

Andere genomineerden voor de Award waren de issues ‘Eenzame Ouderen’ van het Ouderenfonds (een campagne die ging vliegen dankzij het programma Even geen cent te makken, met Gerard Joling en Gordon) en ‘Participatiesamenleving’ van kabinet Rutte-Asscher.

Maar om de discussie over het issue &;Zwarte Piet&; kon dit jaar niemand heen, aldus juryvoorzitter Frits Wester: ‘Het debat domineerde de Nederlandse media en het issue kreeg ook aandacht in buitenlandse media. Niet alleen racisme rondom het Sinterklaasfeest kwam onder de aandacht, ook racisme in het algemeen werd een belangrijk thema. Het issue domineerde weken het maatschappelijke en politieke debat.’ 

Kunstenaar Quincy Gario, de man achter , nam de prijs in ontvangst van Frits Wester. De bedenkers van , Bas Vreugde en Kevin van Boeckholtz, konden niet bij de uitreiking aanwezig zijn, de prijs wordt naar hen opgestuurd.

Het is de vijfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Vorige winnaars waren: Stichting Wakker Dier (‘Campagne Plofkip’, 2013), de pleegouders van Mauro (‘Jonge Asielzoekers’, 2012), Youp van ‘t Hek (‘Klantonvriendelijke helpdesks’, 2011) en Oxfam Novib (‘De Groene Sint’, 2010).

De vakjury van de Issue Award bestaat, naast voorzitter Frits Wester, uit Henk Kraima (strategisch adviseur, oud-directeur Stichting CPNB), Jan Schinkelshoek (politiek communicatieadviseur, voormalig Tweede Kamerlid), Marjan Olfers (Professor sportrecht, partner VMW Taxand) en Bernd Damme (Bestuurslid Fazhan Ventures, Ondernemer van het jaar 2012).

Over de auteur

Elsbeth Eilander
Adjunct-hoofdredacteur Adfo Groep-redactie Lees meer over Elsbeth Eilander

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Zwarte Piet Issue Issue Award

Meer in channel Merk & Strategie

Volg ons


Van onze partners

Populaire blogs

Adfo Events