Me, myself and other startups

, redactie | 24 september 2008, 0:22

Een ongeschreven wet op Molblog: niet over jezelf bloggen. Maar wat nu als er op andere blogs wel over je werk wordt gesproken? Twijfel, dilemma, wik en weeg - en dan ga ik het toch maar doen. Vooral omdat ik een aantal leringen heb - en dáár kunnen anderen wellicht weer hun voordeel mee doen.

Startups
Wat is het geval? Beerandinnovation riep op om "7 Days in the life of a startup" in een soort videodagboek via Seesmic bij te houden. Beloning: gratis toegang voor Picnic. "Leuk", dachten velen vast, "Pff, video is lastig" dachten er vast ook een hoop en "Ach wat, ik doe het gewoon" dachten er een handvol.

Guess what, ik zat bij die laatste groep, want ik loop al tijden met een goed idee. Helaas: te weinig tijd om er serieus werk van te maken. Jammer. En zo gaat dat waarschijnlijk bij het gros van de (goede) ideeen. Door die Beerandinnovation-oproep heb ik me afgelopen week weer even echt startup gevoeld. En dan bekijk je de wereld net iets anders dan anders.

Eday
Afgelopen donderdag (dag 6) bijvoorbeeld was ik op Emerce Eday. Bij een presentatie van miljardenbedrijf Procter&Gamble bedacht ik me dat dat ook ooit een startup was. Hoopgevend toch?

Open up was het thema van Eday: laat anderen van buiten af met je meedenken. Goed idee natuurlijk, maar de angst om je ruwe idee te delen met de buitenwereld blijft volgens mij voor velen onwennig. Want stel nou dat je concurrent?

Maar vooral moest ik denken aan een van de sprekers op Eday van vorig jaar, Mark Fletcher van Startupping. Die gaf toen ook aan dat de drempel vaak zit in een vaste baan of andere verplichtingen/prioriteiten (zie hier slide 4). Goed verhaal was dat. Erg herkenbaar in mijn eigen 7 dagen.

Bont gezelschap
Terug naar vorige week en de startupverslagen. Best aardig om eens een beetje mee te kunnen kijken bij anderen. Ik noem er een paar:
-Soundcloud ("an online audio platform for music professionals")
-Hello, my name is E ("the future of social networking")
-Couscous Global ("watch movies of debates from young people all over the world")
-Zideo ("Wij vinden dat juist de gebruiker moet meedelen in het succes van de website.")
-1%Club ("99% voor mekaar. 1% tegen armoede")

Een week lang de sores van een startup in beeld, is dat interessant? Misschien niet voor iedereen, maar voor iedereen die ook een goed idee in zijn kop heeft wel: wat voor initiatieven zijn er, hoe pakt men het aan, waar loopt men tegenop, dat soort dingen.

Net als de eerder genoemde sites permitteer ik me de onbescheidenheid om hier mijn dag 7 te laten zien. Voor wat het waard is.

Lering (en vermaeck)
Mijn belangrijkste ervaringen van deze week:

1. Naast je 'gewone' werk (en naast je prive leven) lukt het prima om ideeen te bedenken. Maar het uitvoeren is daarentegen vrijwel niet te doen.

2. Je ideeen (vroegtijdig) naar buiten brengen geeft extra drive om juist wel werk te maken van de uitvoering. Komende tijd ga ik er dus echt mee aan de slag. (Ja, echt waar. Hoop ik.)

3. Je ideeen delen (in mijn geval die video's) brengt je in contact met anderen en levert al snel positieve reacties en aanvullende ideeen van anderen op. Ook erg motiverend.

Dus hup allemaal: start up, go go go!

Over de auteur

Reacties op dit artikel (5)

Avatar

paul@paulblok.com

(25 september 2008, 15:06)

@Alef: ja, ik ben er nu (voor de volledigheid: op dit moment bij presentaties van de genomineerden van de Green Challenge)

Avatar

Daniëlle Schouten

(24 september 2008, 9:17)

Thanx for sharing Paul. Ziet er goed uit, ga je idee zeker in de gaten houden. Leuk btw dat ik op dag 6 voor input voor je video heb kunnen zorgen ;-)
-----

Avatar

frank@rodestreep.nl

(24 september 2008, 9:36)

Erg leuk stukje Paul, inderdaad inspirerend om zelf ook (weer eens) wat te gaan doen en oppakken...:)

Avatar

Alef

(24 september 2008, 10:15)

Erg leuk gedaan! Is al bekend of jij een van de winnaars bent van een kaartje??

Avatar

Gyurka Jansen

(25 september 2008, 15:25)

Leuk stuk hoor Paul.
Ik zou denk ik nog iets in de richting "begin aan iets wat je zelf heel leuk vind en waar je achter staat" aan toe voegen. Je gaat er namelijk heel veel mee bezig zijn, kiezen voor iets met alleen de reden dat het wel eens zou kunnen gaan lopen kán werken, maar je moet jezelf wel kunnen motiveren.